Om oss

Her blogger vi om opplevelser på Blaafarveværket, før og nå.

Blaafarveværket er et av norges best besøkte attraksjoner med opplevelser for hele familien. Her er kunst, kultur og industrihistorie. Nordens best tilrettelagte besøksgruver – Koboltgruvene, flere særegne butikker, stemningsfulle spisesteder og barnas bondegård. Koboltgruvene ligger 8 kilometer fra Blaafarveværket.

Bakgrunn

Det kongelige Modumske Blaafarveværk ble etablert i 1773 for å utvinne og foredle kobolt fra gruvene. Kobolt ble brukt til fremstilling av blåfarge og solgt til verdens porselen og glassindustri.

I tiden rundt 1830 var Blaafarveværket Norges største bedrift, med 2000 ansatte. Blaafarveværket sto for 80 prosent av verdensproduksjonen av koboltblått pigment. Omkring 1840 kom oppfinnelsen av rimeligere syntetisk erstatning og prisene raste. Blaafarveværket gikk konkurs i 1848. Driften ble reorganisert og redusert til ren gruvedrift, men i 1893 var det ugjenkallig slutt, etter 120 års drift.

Det var i 1968 ekteparet Tone Sinding Steinsvik og Kjell Steinsvik satte igang en redningsaksjon for stedet. Gjennom de siste 45 år er anlegget foredlet. Anlegget åpnet for publikum i 1978. Hver sommer åpnes dørene for kunst, kultur og industrihistoriske opplevelser. En av våre fremste nasjonalskatter.

Tone Sinding Steinsvik er administrerende direktør og kunstnerisk leder.

Oppslag i Dagbladet 1968

Oppslag i Dagbladet 1968

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her følger noen av våre brosjyrer som kan lastes ned:

koboltkoia
Haugfossen Rundt brosjyre
Nordgruvene Rundt
Brosjyre boplassene
brosjyre sykkel norefjellsruta