Humleskulptur av Elena Engelsen på Nyfossum

I hagen ved Blaafarveværkets direktørbolig, Nyfossum, suser en humle – god og mett – fra blomsterhagen i retning karpedammen. Humlen er av den norske billedhuggeren Elena Engelsen og er et element i kulturstien Nymoen Rundt.

Humleskulptur under arbeid

Humleskulptur under arbeid

Engelsen er kjent for sine uttrykksfulle dyrekarakterer: Fra sovende høner og mektige aper og tigre, til beltedyr som ruller seg elegant sammen. Skulpturene formidler dyrenes væremåte, med et nært og sårbart uttrykk.

Interessen for dyr begynte i barndommen. Hjemme på Kapp i Østre Toten følte Engelsen en nærhet til hestene, hundene og gårdsdyrene. Og da foreldrene kom hjem med en skilpadde, ble hun raskt opptatt av eksotiske dyr.

I arbeidet med en skulptur bruker Engelsen lang tid på å studere dyrets sårbarhet og styrke. Dette gjøres gjennom levende modeller, besøk til dyreparker, samt dyrestudier i bøker og naturprogrammer på TV. I stedet for å lage skisser, modellerer hun ett utkast, som hun senere støper i bronse eller hugger i stein. Vurderingen av hvilken situasjon dyret skal fremtre i er vesentlig for hennes prosjekter.

Humlen på Nyfossum

Humlen på Nyfossum

Elena Engelsen og hennes mann Per Ung

Elena Engelsen og hennes mann Per Ung

Elena Engelsen (f. 1952) bor og arbeider på Ekely i Oslo. Hun har en bakgrunn i treskjærermiljøet på Østre Toten, og har sammen med sine søsken spikket siden hun var liten. Utdannelsen har hun fra Statens håndverks- og kunstindustriskole (1969-71) og Steinhoggeriet i Amsterdam (1974-79). I 1977 debuterte hun på Høstutstillingen med skulpturer av en flodhest og en ape. Siden har hun hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Hennes verker er kjøpt inn av blant annet Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Norsk kulturråd, Oslo kommune og Selvaaggruppen. Et av hennes mest kjente verk er Tigeren ved Oslo S, et symbol på Tigerstaden. Sammen med sin mann Per Ung lagde hun skulpturen av den ridende Peer Gynt som står på Løren. Engelsen følger i rekken av viktige norske billedhuggere som Skule Waksvik, Ørnulf Bast og Dyre Vaa.

Comments are closed.