Blaafarveværket i konstant utvikling – Nyheter 2017

Med fem uker til sesongåpning så er det på tide å oppsummere vinteren på Blaafarveværket. Sjelden har det skjedd så mye i løpet av en vinter og alt kommer dere til gode når dere forhåpentligvis besøker oss fra 13. mai.

 

Glasshytta
Høstens store prosjekt på Blaafarveværket var å legge nytt tak på Glasshytten fra 1776. Dette arbeidet startet dagen etter vi stengte dørene for 2016-sesongen. Høstværet ble optimalt for arbeidet med nytt tak og vi fikk alt på plass før den første snøen kom. Spesiallaget takstein produsert i Østerrike er på plass og skal beskytte storstuen vår fra vær og vind i lang tid fremover.

Sverre Følstad og Helle Mikkelsen sjekker det nye taket på Glasshytta.

Sverre Følstad og Helle Mikkelsen sjekker det nye taket på Glasshytta.

Servicebygg
Noe som var overmodent for oppgradering var toalettene ved inngangspartiet på Blaafarveværket. De gamle toalettene ble revet i høst og gjennom vinteren har det nye servicebygget, som vi nå kaller det, reist seg. Her er det vanlige toaletter og eget toalett tilpasset rullestoler og med stellebord for de aller minste. Utvendig på det nye servicebygget får vi opp et par informasjonsskjermer slik at man lettere skal kunne få oversikt over dagens aktiviteter og få litt inspirasjon til hvordan man legger opp dagens besøk.
I løpet av vinteren har vi også fått en ny kollega i administrasjonen. Lasse Hermansen Bjørnland er på plass som vår nye museumspedagog og er godt i gang med opplegg for skoler, barnehager og andre grupper og nye gruveturer.

Nytt servicebygg

Nytt servicebygg

Kunstutstillinger
Arbeidet med kunstutstillingene vi skal vise har pågått i lang tid og Sandra og Sverre i kunstfaglig avdeling gleder seg stort til å vise de tre nye og varierte utstillingene som vi har skrevet om i en tidligere blogg. I sommer feirer vi kunstutstilling nr. 40 på Blaafarveværket. Kunstutstilling nr. 40

Det er også mindre ting som gjøres i løpet av vinteren. I Kroa kommer det for eksempel en helt ny rett på menyen i sommer, vegetarpai! Vi har vært så heldige å få smake og har bare tomler opp å gi til Carry og de andre på kjøkkenet. Vegetarpaien ble også godt mottatt under førjulsåpent.

Ny bro på Nyfossum

Ny bro på Nyfossum

Vår gode snekker og vaktmester Jan-Vidar har heller ikke gått arbeidsledig i vinter. I tillegg til nytt servicebygg har han også fått tid til å lage en ny bro som skal stå over karpedammen i hagen på Nyfossum. Vi spår et nytt godt alternativ til bryllupsfotografene i området!

Spektakulær attraksjon
Men når vi har nevnt mange prosjekter her og ikke på langt nær alt så har vi allikevel det største igjen, nemlig det nye (og spektakulære) glassgulvet i Koboltgruvene. 400 meter inn i Clara Stoll, over den 60 meter dype Edvard sjakt, kan du nå trå ut på Norges første underjordiske glassgulv, en internasjonal attraksjon.

Glassgulv i Koboltgruvene!

Glassgulv i Koboltgruvene!

Vi gleder oss til å la dere få gå ut på det «svevende» gulvet der du ser rett ned på det originale tregulvet 20 meter under deg. Dette blir et høydepunkt i vår Historiske gruvetur med guide, men ikke den eneste nyheten på denne turen. En annen sjakt er også sikret og rensket slik at vi kan ha en helt ny gjennomgang. Det betyr altså to store nyheter på én tur. Er ikke det gode grunner for å ta en tur? Eller ta turen på nytt om du har gått den tidligere?

Stemingsfullt i Koboltgruvene

Stemingsfullt i Koboltgruvene

Som du skjønner er det mye som foregår her mens vi holder stengt. Nå skal vi bruke de siste dagene før vi åpner på å få alle bilder på veggene, alle benker på plass, alle de nye spennende produktene i butikkene opp i hyllene og alle ansatte klare til å ta imot alle besøkende.

Så inntil vi sees fra 13. mai ønsker vi god påske!

Comments are closed.