Våre kunstutstillinger i 2017

I 40 år har vi presentert utstillinger med stor nordisk kunst for et bredt publikum. I  2017 markerer vi utstillingsjubileet med en presentasjon av nordiske hager skildret i kunsten, fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet.

August Jacobsen - Rosebusken, 1907

August Jacobsen – Rosebusken, 1907

Drømmen om en hage Nordiske hagemotiver

Vår 40. kunstutstilling på Værket, «Drømmen om en hage», vil fokusere på menneskets intime naturopplevelser i hagen, som skaper en trygg ramme omkring livsutfoldelsen. I Norden deler vi, i tillegg til felles kultur, de fire årstidene med lyse somre og mørke vintre. Utstillingen vil utforske hva som kjennetegner nordiske hagemotiver i kunst fra Norge, Danmark, Sverige og Finland. Finnes det klare grenser mellom hage og landskap, og hva forteller maleriene oss om hverdagslivet på denne tiden?

Ferdinand von Wright - In the garden of Haminalahti, 1856-57. Ateneum Art Museum

Ferdinand von Wright – In the garden of Haminalahti, 1856-57. Ateneum Art Museum

 

Dette er første gang hagemotiver fra Norge, Sverige, Finland og Danmark vises i en felles utstilling. Sommerutstillingen vil vise  ca. 70 malerier av kunstnere som blant andre: Ferdinand von Wright, (FI), Helene Schjerfbeck (FI), Pekka Halonen (FI), Eero Järnefelt (FI), Fritz Syberg (DK), Anna Ancher (DK), Johannes Larsen (DK), Frants Bøe (NO), Nikolai Astrup (NO), Frits Thaulow (NO), Lars Jorde (NO), August Jacobsen (NO), Arne Kavli (NO), Thorolf Holmboe (NO), Hugo Birger (SE), Carl Larsson (SE) og Karl Nordström (SE).

Frits Thaulow - Gammelt herresete på Grünerløkken

Frits Thaulow – Gammelt herresete på Grünerløkken

Nyfossum – Marit Roland: Papirtegning

Marit Roland (f. 1981) har gjort seg bemerket i kunstfeltet gjennom sine installasjoner i papir og en særegen tilnærming til papirmaterialet. Installasjonen i Tømmerlåven på Nyfossum lages av flere hundre kilo papir som i store sammenhengende bevegelser flytter seg fra rom til rom. Med oppfatningen av papiret som et materiale å tegne med, i stedet for en flate å tegne på, anser Roland låven som sitt lerret og papiret som sin strek.

Marit Roland

Marit Roland

 

Kittelsen-museet på Koboltgruvene
– Storm P.

Robert Storm Petersen (1882–1949), bedre kjent som Storm P., var i sin tid en viktig og populær kunstner i Danmark. Neste års utstilling på Kittelsen-museet presenterer et bredt utvalg av kunstnerens satiriske og humoristiske tegninger, oljemalerier og akvareller fra samlingen til Storm P. Museet.

Storm P. var svært inspirert av Kittelsen, og i 2016 ble en stor utstilling av Kittelsens verk utstilt på Storm P. Museet i Danmark.

Storm P.

Storm P.

Comments are closed.