Opplevelser for liten og stor på Koboltgruvene

Koboltgruvene er vår egen perle oppe på Skuterudåsen. I denne bloggen vil vi fremheve alt du kan oppleve her oppe i det gamle gruvesamfunnet som strekker seg tilbake til 1770-tallet, snart 250 år siden!

Koboltgruvene

Koboltgruvene

Variert tilbud av gruveturer

På Koboltgruvene er det nå hele fire forskjellige guidede turer du kan være med på, i og rundt gruvene.

1. Historisk gruvetur er den eldste og mest besøkte turen vi har. Denne er tilrettelagt for rullestoler og barnevogner og går på ett nivå i inngangen Clara Stoll.

Historisk Gruvetur

Historisk Gruvetur

2. Gruvesafari er vår lengste og mest spektakulære gruvetur. Denne går på utvalgte datoer i sesongen og er på ca. 2,5 time. Her forserer man trapper og stiger på vei ned i hjertet av Koboltgruvene. Inngangen er den samme som Historisk gruvetur men her ender turen i Ludvig Eugen stoll, 80 meter lavere i terrenget.

Utenfor Clara Stoll

Utenfor Clara Stoll

3. Barnas Gruvetur er vår nyeste tur inne i gruvene. Denne er spesielt tilrettelagt for barn 4-10 år men er lærerik for alle generasjoner. Denne turen går både inne i gruvene og på gangbane i dagbruddene hvor man også møter Theodor Kittelsens figurer underveis.

Guiding på Barnas Gruvetur i Koboltgruvene

Guiding på Barnas Gruvetur i Koboltgruvene

4. Siste tilskudd til våre guidede turer er «Vandring i gruvelandskapet». Denne turen foregår utendørs og tar deg med rundt dagbruddene med panoramautsikt, og de mange kulturminnene som er synliggjort de siste årene.

Nordgruvene

Nordgruvene

Lekeplass/servering

Gruvetråkka er sentrum for all aktivitet på Koboltgruvene, akkurat som den var det for 200 år siden. Her ligger husene rundt den åpne plassen der det er aktiviteter for barn og sitteplasser for uteservering. Snekkerverksted, stylter og sandkasse gir barna mulighet til å kose seg under oppsyn av foreldre som slapper av med en kaffekopp.

Uteservering på Gruvekroa

Uteservering på Gruvekroa

Gruvekroa vafler

Gruvekroa er vårt serveringssted på Koboltgruvene med både varme og kalde retter, servert inne eller ute. Vaflene våre er veldig populære og de får du også i Gruvekroa. Ellers serverer vi både rømmegrøt og gryterett, laget fra bunnen av på vårt eget storkjøkken.

Utsiktspunkter

Koboltgruvene ligger på Skuterudåsen og her er det mange utsiktspunkter i alle retninger. Langs de enorme dagbruddene har vi tilrettelagt flere utsiktspunkter der du virkelig får kjenne på dimensjonene i dette gruveanlegget der alt av steinmasser er tatt ut for hånd i sin tid. Utsikten over Modum og Tyrifjorden er også fantastisk. Ved Kittelsen-museet har vi satt ut en kikkert der du kan se enda tettere på blant annet Vikersundbakken og øyene utover i Tyrifjorden.

Utsiktspunkt

Utsiktspunkt

Kittelsen – troll

Kittelsenmuseet er det første huset du kommer til på Koboltgruvene når du går fra parkeringsplassen. Theodor Kittelsen var en tusenkunstner og laget alt mulig rart innen tegning, maleri og treskjæring. På Kittelsenmuseet har vi Norges største samling av Kittelsens originaler. Her kan du oppleve akvareller og oljemalerier, skap og pult med treskjæringer. Til og med et sjakkbrett og en spaserstokk som du ikke finner maken til annet sted viser vi.

Th. Kittelsen - På veien til gilde

Th. Kittelsen – På veien til gilde

Historikk

I Koboltgruvenes driftstid, 1773-1893, var det et eget samfunn på Skuterudåsen. Begge sider av åsen var bebodd og folk levde her hele livet sitt. I Scheidehuset, Bergmesterstuen og Marketenteriet på Gruvetråkka forteller vi både industri- og den sosiale historien til de som arbeidet og levde her. En gang Norges største arbeidsplass gjør at historiene er mange, fra skolegang til arbeidsliv og til pensjonisttilværelsen.

Gruvene anno 1860-årene. Foto: Gercke

Gruvene anno 1860-årene. Foto: Gercke

Comments are closed.