Vinteraktivitet på Blaafarveværket

Trodde du Blaafarveværket stengte alle dører og vinduer og gikk inn i en vinterdvale før det våknet til live igjen i begynnelsen av mai? Da må du tro om igjen. Her skal kan du lese litt om hva vi holder på med i vinter.

Den gamle magnesittfabrikken som i dag huser kontorene til administrasjonen

Den gamle magnesittfabrikken som i dag huser kontorene til administrasjonen

For publikum har vi en stadig lenger sesong med tilbud. Sommersesongen, høståpent og førjulsåpent går nesten i hverandre og gjør at vi har en god del arbeidsplasser som må besettes. Når førjulsåpent er over er det imidlertid ingen tilbud til publikum før sommersesongen åpner med brask og bram i begynnelsen av mai, bortsett fra gruveturer og de flotte turområdene rundt Værket og Koboltgruvene. Husk at grupper kan bestille gruvetur med guide HELE ÅRET!

Gruvetur på vinteren

Gruvetur på vinteren

Rett før jul fikk vi en meget hyggelig beskjed. Vår søknad til Sparebankstiftelsen ble innvilget og vi fikk 1.196.000 kr til vårt nye prosjekt «Nymoen Rundt». Dette prosjektet skal løfte og vise frem Blaafarveværkets sosiale historie på Nymoen og Nyfossum. Vi skal gjøre kunnskapen om naturen og de som lever i den tilgjengelig for barn og voksne som besøker Blaafarveværket. De som bor i denne naturen er biene. Hagene og utearealene til de gamle boligene skal tilrettelegges slik at det blir optimale forhold for biene. I tillegg skal vi fortelle historien til bygningene og de som bodde og arbeidet i de. Gaven fra Sparebankstiftelsen gjør at vi er godt i gang med prosjektet. Ute i felten skal det hugges, graves, plantes og tilrettelegges mens på kontoret produseres all informasjon som forhåpentligvis skal gjøre at de som går denne nye rundturen lærer noe på veien.

Nymoen med doktorgården i forgrunnen. Foto av Gercke, slutten av 1800-tallet

Nymoen med doktorgården i forgrunnen. Foto av Gercke, slutten av 1800-tallet

Den 22. januar åpner utstillingen «Liv og død, folk og trolde» med Theodor Kittelsen på Storm P. museet i Danmark. Vi har lånt ut en rekke verker fra Kittelsen-museet på Koboltgruvene til denne utstillingen. Storm P. er på mange måter «Danmarks Kittelsen» og det blir spennende å se de to kunstnerne sammen for første gang. Det har alltid vært vår policy at Kittelsen skal lånes ut til slike utstillinger. Det praktiske rundt et slikt utlån er alltid litt ekstra spennende på vinterstid. Med vinterføre for lastebiltransporten, minusgrader og store tunge kasser til bildene var det mange i sving for å få alt trygt avgårde.

Kunstfaglig medarbeider Sverre Følstad har orden i papirene ved utlån av kunst.

Kunstfaglig medarbeider Sverre Følstad har orden i papirene ved utlån av kunst.

 

 

Innimellom de store tingene er det mye annet som skal forberedes til sesongstart. Menyer og matretter skal gjennomgås, varelagre skal telles, butikkene skal ha nye varer, vedlikehold på våre over 60 bygninger og gruvene skal utføres samt masse annet. Vi skal også ansette rundt 150 stykker som skal jobbe hos oss i sommersesongen. Det er kafeer, storkjøkken, renholdsavdeling, bondegård, kunstutstillinger, butikker og guidejobber som skal besettes så vi trenger et vidt spekter av mennesker som ønsker å være Blaafarveværkets ansikt utad.

Laila Berger og Helle Mikkelsen går igjennom alle søknader som kommer inn.

Laila Berger og Helle Mikkelsen går igjennom alle søknader som kommer inn.

En annen viktig jobb som gjøres i løpet av vinteren er å få på plass de tre utstillingene vi skal vise til sommeren. Arbeidet med dette startet før forrige sesong ble avsluttet og det er tre personer i sving for å gjøre utstillingene best mulig. «Møter med Kai Fjell», «Fremtidsfantasier» og «Natur, poesi og trollskap på Kittelsen-museet med en spesialutstilling med Blaafarveværkets doktor Heinrich Arnold Thaulow» er årets utstillinger. Disse skal vi presentere nøye i en ny blogg litt senere i vinter. Men vi kan love dere at det er bare å glede seg!

Kurator Sandra Lorentzen jobber med utstillingene som skal vises i 2016.

Kurator Sandra Lorentzen jobber med utstillingene som skal vises i 2016.

Som dere skjønner ligger vi ikke på latsiden selv om dørene på Værket er stengt.

Comments are closed.