Ny kultursti – Haugfossen Rundt

Haugfossen ligger idyllisk til rett bortenfor Blaafarveværket. Fossen er grunnen til at Blaafarveværket ligger akkurat her og ikke oppe på Koboltgruvene. Vannkraften fra fossen var en avgjørende ressurs for å kunne foredle koboltmalmen som ble tatt ut av gruvene. Dette gjorde at Haugfossen ble senter for alt som skjedde etter at malmen forlot Koboltgruvene.

I 2012 startet vi prosjektet med å tilrettelegge en kultursti rundt Haugfossen for å synliggjøre de gamle industri- og kulturminnene. Kulturstien er blitt en rundtur der du kan gå opp langs den ene siden av fossen, ned på den andre siden og ta deg over elven med flåte tilbake til utgangspunktet.

vannveien utsikt

Vannveien, utsikt over Blaafarveværket

Nå tar vi en tur i kulturstien og stopper litt ved høydepunktene!

Starter du på Blaafarveværket så finner du skilting mot fossen. Kulturstien har flere informasjonsskilt underveis som kan være lærerike for store og små. Første stopp på turen er ved kraftstasjonen som ligger ved bunnen av fossen. Her begynner stien opp langs fossen. Midtveis i bakken deler stien seg. Da står du midt i den gamle «vannveien til Værket». Her gikk det vannrenne som forsynte Værket med kraft til å drive foredlingsprosessene. Går du i vannveien mot Værket kommer du til et utsiktspunkt der du får oversikt over området fra et helt nytt perspektiv.

Utsiktspunkt ved Haugfossen

Utsiktspunkt ved Haugfossen

Tilbake i stien kommer du straks til de gamle steinmurene. Her går du i gjennom grunnmurene etter den gamle kornmøllen som brukte vannkraften til å drive møllehjulet før vannet gikk videre til Værket. Videre på stien går det en avstikker bort til fossen. På utsiktspunktet kommer du tettere på fossen enn noe annet sted og er det høy vannføring kan få deg en aldri så liten dusj om du er helt ute ved gjerdet.

Murene etter den gamle kornmøllen

Murene etter den gamle kornmøllen

På toppen av stien ligger Haugfosstråkka. Her har det vært møteplass i lang tid. Den over 300 år gamle landhandelen er fortsatt i drift og er spekket med spennende ting, alt fra gammeldags godteri til leker og interiør. Her ligger også Stein- og smykkebutikken med et stort utvalg smykker og mineraler.

Haugfoss Bro

Haugfoss Bro

Thranestua kafé er et av Blaafarveværkets spisesteder og ligger idyllisk til ytterst på Haugfosstråkka, omtrent der vannet stuper ned i fossen. Med sine populære vafler og pannekaker kan man ta seg en velfortjent rast her på uteservering der man hører fossen bruse rett under seg.

Kulturstien fortsetter over Haugfoss bro. Broen ble bygget av Blaafarveværket i 1837 som en del av effektiviseringen av driften. Senere i år begynner arbeidet med å «restaurere tilbake» broen slik den så ut for over 150 år siden. Dette er siste del av prosjektet og blir prikken over i’en.

Ned veien langs nordsiden av fossen har du en flott utsikt hele veien. Midtveis kommer du til Øvre Haugfoss pukkverk. Her tok de imot malmen som kom med hest og kjerre fra Koboltgruvene. Det store vannhjulet drev de store stemplene som knuste malmen. I dag ligger bare grunnmurene igjen men i løpet av 2014 kommer nytt vannhjul og vannrenne opp etter at det gamle ble tatt av en vårflom for flere år siden.

Ned forbi pukkverket og i bunnen av fossen kommer man til den flotte plassen Søndre Dalen. Dette var bolig for stigeren på Blaafarveværket. Stiger tilsvarer dagens ingeniør. Her bodde blant annet Thora Dalen som satt modell for Edvard Munch da han malte «Morgen» under sitt besøk i 1884. Huset er restaurert og viser hvordan de bodde på den tiden.

Søndre Dalen

Søndre Dalen

Rett bortenfor Søndre Dalen ligger Greteodden. Her ligger flåten «M/S Nøkken» som du kan ta deg over Simoa og tilbake til Blaafarveværket med. Den går i samme trasé som ble brukt til å frakte den knuste malmen fra pukkverket over elven med før Haugfoss bro ble bygget. Dagens flåte er konstruert slik at man drar seg selv over elven. Dermed kan man like godt ta turen i den andre veien om man ønsker det.

Når du er over elven igjen har du fullført kulturstien Haugfossen Rundt. Da har du sett, opplevd og forhåpentligvis lært litt mer om Blaafarveværkets industrihistorie. Vi håper at turen skal gi en større forståelse av hva Blaafarveværket var i sin tid og at de som går kulturstien får oppleve den flotte naturen rundt Haugfossen.

MS Nøkken

MS Nøkken

God tur!

Comments are closed.