Pressedekning under åpning av Theodor Kittelsen utstillingen

Glasshytta

Statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås, deltok på åpningen av årets jubileumsutstilling.

Lørdag 24. mai åpnet årets jubileumsutstilling Norge Rundt med Theodor Kittelsen på Værket og på Th Kittelsen museet på Koboltgruvene. På Tømmerlåven på Nyfossum vises Elisabeth Werp sine arbeider i utstillingen Forventningen.

Det er den 37. kunstutstilling som arrangeres på Blaafarveværket etter at stedet åpnet for publikum i 1978.  Det er administrerende direktør Tone Sinding Steinsvik og kunstfaglig medarbeider Sverre Følstad  som har kuratert utstillingen.

Vi har hatt besøk av lokale og nasjonale og vi vil samle oppslagene her.

Kjetil Røed skriver i Aftenposten

Mellom drøm og virkelighet

Det er 100 år siden Theodor Kittelsen gikk bort. Norge rundt viser ham i all sin bredd.

Få har vært sterkere bindestoff i «det norske» enn Kittelsen. Troll og tusser er, for de fleste av oss, slik han forestilte seg dem. Gutten som skimter gull og glimmer i det fjerne i Soria Moria slot (1900), er plassert i kjernen av nordmenns selvoppfatning: Selv i provinsen kan man få «prinsessen og halve kongeriket».

Han ga det norske landskapet en trolsk identitet som har satt seg: Etter at Kittelsens Fattigmannen (1900) dukket opp på Burzums annen plate, Hvis Lyset Tar oss, har han også bidratt til å skape den billedverden norsk black metal beveger seg i.

– Mange har knyttet Kittelsen til det særegent norske, men det er kanskje mer spennende å betrakte ham innenfor en større sammenheng. Portrettet av ekornene i Vinterkveld kan naturligvis sees som tre enkeltdyr, men kan like gjerne sees som en sekvensiell analyse av et dyrs bevegelsesmønster. Les saken på nett i Aftenposten 

Olav Eigil Aune har anmeldt utstillingen for Vårt  Land

bilde

Det er en vakker uro her

Den store Theodor Kittelsen utstillingen på Blaafarveværket «spør» oss: Hva er realisme, og hva er eventyr? Og hvem er vi i disse bildene? 

Saken var på trykk tirsdag 27. mai 2014 og var på fire sider.

Lars Flydal har laget omtale av utstillingen for Vårt Land

Blaafarveværket størst på Kittelsen

Blaafarveværket i Modum feirer 100-årsminnet for tegneren og maleren Theodor Kittelsen feires med en utstilling på 200 bilder – den største utstillingen noen sinne.

– Sommerens kunstbegivenhet i Norge er utvilsomt utstillingen på Blaafarveværket i Modum, skriver Vårt lands anmelder Olav Egil Aune i papiravisen tirsdag.

– De 200 bildene er usedvanlig meningsfullt dandert rundt i rommen, likevel er utstillingen så avstemt arrangert at det er som å gå fra oase til oase, ingen utmattes her. Saken på nett i Vårt Land

Tordis Gauteplass og Marianne Aakermann har laget sak for NRK

Kittelsen hylles på Blaafarveværket

220 verker av Th. Kittelsen stilles ut for å markere at det er 100 år siden kunstneren gikk bort.

Dette ble vist på NRK Østafjells  og du kan se det på nett hos NRK Buskerud

Inger Lise Uhlen har laget sak for Drammens Tidene og Bygdeposten

IMG_4351

Bygdeposten

Sesongåpning på Blaafarveværket

I sommer kan du vandre blant tusser og troll, hilse på Nøkken, Pesta eller fryde deg over fantastiske naturskildringer på Blaafarveværket.

Hundre år etter at Theodor Kittelsen døde, lever bildene hans videre med kanskje større kraft enn noensinne. Lørdag åpnet utstillingen Th. Kittelsen – Norge rundt med 220 verker fordelt på museet på Blaafarveværket og Kittelsen-museet ved gruvene. Rundt tusen mennesker møtte opp for å høre blant annet sosialantropolog Unni Wikan og forfatter Arnhild Skre fortelle om den folkekjære kunstneren.  

Kittelsen griper oss med følelsene på det dypt menneskelige plan, sa Wikan og minnet om at det mytiske og overnaturlige i bildene finnes i alle kulturer og at han har en universell allmenn appell.

Saken på nett i Drammens Tidene og Bygdeposten

Tone Sinding Steinsvik er «Navn i nyhetene»

Rett før åpning hadde Dagsavisen Fremtiden et portrett av Tone Sinding Steinsvik. Intervjuet kan du lese her: DagsavisenFremtiden

TV Modum har laget stemningsrapport fra åpningen

Innslaget på nett ser du på TV Modum.

bilde

KlCM2BXr4qbDLuX2gExxwk9nNuQsWs1ND43J-m1P-M4,afXvsq0RWtusFtZz5ccIggw5p0Bizfg7WsEACMVNyak

Elisabeth Werp sin utstilling Forventningen er i Tømmerlåven på Nyfossum.

Nyfossum

I hovedhuset finner dere Ida Lorentzens faste galleri.

Comments are closed.