Jubilanten

Edvard Munch var 20 år da han kom til Modum. På pensjonatet ble han inspirert til å male den unge piken som satt på sengekanten og trakk på seg strømpene. Modellen var Thora Dahlen fra Haugfoss. Munch kunne ikke forlate Modum før dette bildet var ferdig. Han skrev til sin tante at han håpet det kunne bli et utstillingsbilde.

Munch Morgen Piken på sengekanten 1884

Edvard Munch, Morgen/Morning, 1884

Det var fargevirkningene i rommet Munch var så sterkt grepet av. Morgenlyset mot de koboltblå veggene, sammen med alt det hvite sengetøyet i pensjonatet overveldet han.

Bildet «Morgen» fra 1884 ble den unge Munchs hovedverk.

Edvard Munch 1863 – 1944

The celebrated artist of the year

Edvard Munch was 20 years old when he came to Modum. At the pension he was inspired to paint a young girl sitting on her bedside pulling on her stockings. The model was the local girl, Thora Dahlen. Munch could not leave Modum untill this painting was done. He wrote to his aunt that he hoped this could be exhibited. The effect of colour in the room touched Munch deeply.

The morning light on the cobalt blue walls, together with the whiteness, the textiles of the rooms overwhelmed him. The painting «Morning» 1884, became a main work of the young Munch.

Comments are closed.