Den stillferdige

Gustav Wentzel: Novembermorgen, 1883

Gustav Wentzel, Novembermorgen/November Morning, 1883

Gustav Wentzel var 24 år da han ble med til Frilufts-akademiet i 1883. Han hadde kommet mye lenger i sin malerkunst i forhold til de unge malervennene. Han hadde allerede malt «Snekkerverkstedet», «Et billedhuggeratelier» og «Frokost» – sentrale verker i norsk realisme.

Her på Modum malte han blant annet «Novembermorgen». Det var i november måned, midt på dagen, med solen som skinte på dette karakteristiske bakkelandskapet som man fant her rundt Haugfossen. Den søndre siden lå i mørke skygger, mens solen traff skråningen på den nordre siden av elven som nesten ble selvlysende. Dette bildet forteller mye om denne stillferdige kunstneren som opplevde landskapsformen her.

Gustav Wentzel 1859-1927

The quiet one

Gustav Wentzel was 24 when he came to Modum in 1883. He was more developed in his art than his younger colleagues. He had already made important works within Norwegian realism.

From his time in Modum we find paintings such as «November morning». It was in November, at noon, with sunshine on the typical hilly area around the Haugfossen waterfalls. The southern part is covered in dark shadows, while the sun hits the slope of the northern riverside, making it almost luminous. This work shows much of how this skillful artist experienced the landscape of Modum.

Comments are closed.