Bli med til Modum

Frits Thaulow fristet en flokk unge malervenner høsten 1883. «Naturen så ekte norsk, luften så ren, en malerisk egn». Dette ble starten på Friluftsakademiet på Modum.

I 2013 feirer vi 150-årsdagen for Edvard Munchs fødsel med en stor utstilling av han og noen av hans nære malervenner.

Blaafarrveverket_Thaulow tegnet_av_Krohg

Frits Thaulow tegnet av Christian Krogh

Den unge malerflokken som vises på Blaafarveværkets utstilling var på Modum høsten 1883. De ble ledet, inspirert og veiledet av Frits Thaulow. Det var Edvard Munchs slektning Jørgen Sørensen (22), Karl Jensen-Hjell (21), Gustav Wentzel (24) og Kalle Løchen (18) – sistnevnte var Munchs beste venn.

Malerflokken var bundet sammen av et felles kunstnerisk syn.

Det viktigste var «sannhet», det maleriske i naturstudium. Hvert strøk på bildet skulle gjøres på stedet foran motivet. Det var realismen som kom

Blaafarveverket_Thaulow_ Haugfossen

Frits Thaulow, Haugfossen, 1881

Frits Thaulow var noe eldre enn de andre malerne. Han var kjentmann i området da han hadde slektninger her. Når realisten Thaulow skulle gi undervisning i landskapsmaleriet, så måtte det bli på Modum ved den svulmende, flommende Haugfossen.

Thaulow ruvet ikke bare fysisk, men med sin sterke personlighet var han den selvskrevne leder og inspirator. Det var i oktober -november 1883 med skiftende værforhold fra sol til snø at undervisningen foregikk. Varm frokost kl. 12 med øl og dram, middag med vilt kl. 18, noen kvelder et besøk hos den frisinnede dr. Dedichen i Værkets doktorgård, ellers tidlig til sengs. Det ble et inspirerende, kameratslig og fruktbart miljø

Blaafarveverekt_MadamReiffsPensjonat

Madam Reiffs Pensjonat på Haugfoss

I den tiden malerne besøkte Modum og Blaafarveværket, var det fortsatt stor drift her. Haugfossen gav kraft til pukk- og verksanlegget på Blaafarveværket. Under oppholdet bodde kunstnerne i Madame Reiffs hyggelige pensjonat i byggmestergården på Haugfoss, hvor de fikk god mat og godt stell av vertinnen og hennes døtre. Til venstre i bildet ser vi pensjonatets beliggenhet.

Comments are closed.